HOVEDSIDEN
GALLERI
BILDESALG
FOTOUTSTYR
MER OM FUGL
MER OM FOTO

SOMMERFUGLER
GJESTEBOK
MAIL

 


 

 

 



©Svein Bekkum

 

Fuglefotografering

Noen tanker rundt hvordan vi som naturfotografer bør vise hensyn i naturen

Side 1-"Generelt"

Å fotografere fugler er en fin måte å bevare minner fra turer, og samtidig kan det gi flotte bilder å ha på veggen etter hvert.
I tillegg er det ofte nødvendig med dokumentasjon for sikkert å kunne artsbestemme og få godkjent enkelte observasjoner.
Etterhvert har utstyr og teknikker blitt utviklet til det bedre, og mulighetene er mange for den som vil ta bilder av fugler.

Vi kan dele inn framgangsmåter for å fotografere fugler i to hovedgrupper:

1- Fotografering med vanlig speilrefleksutstyr (filmbasert eller digitalt).

2- Fotografering med kompakt digitalkamera gjennom teleskop  (digiscoping).

Begge metodene har sine fordeler og ulemper, men er også like på mange måter. Det viktigste er uansett personen bak utstyret, og hans kjennskap til fuglelivet, sitt utstyr og dets begrensninger og muligheter.


Største forskjellen ligger i utstyret. Har du et teleskop fra før, og først og fremst vil ha lett utstyr for å kunne sikre minner og dokumentasjon, er digiscoping et glimrende valg. Riktig brukt under gode forhold, kan også denne teknikken gi meget gode bilder av høy kvalitet.

Vil du derimot gå for høykvalitets bilder, for bruk i trykk og store forstørrelser, er nok speilrefleksutstyr, enten digitalt eller med film, det beste valget. Da kommer en ikke utenom litt tyngre utstyr. Et speilreflekshus med tilhørende teleoptikk er fuglefotografens arbeidsredskap. En merker fort at uansett brennvidde på optikken, må en ganske nær fuglene for å få et akseptabelt resultat. Ofte er også lyset, eller mangelen på lys, en utfordring. Dette resulterer ofte i at fuglefotografer velger å investere i lyssterke teleobjektiv.

Men en god tele-zoom, med brennvidde fra rundt 100-300 mm og en akseptabel lysstyrke er et greit valg å starte med.
I tillegg er et stødig stativ viktig, og da er ofte det stativet som brukes sammen med teleskopet, et greit valg.

Det krever en del tålmodighet for å få fuglene nær nok, men det finnes mange muligheter for den som vil prøve.

For å vise fuglenes naturlige oppførsel på bildene, er det viktig å ikke forstyrre fuglene, men heller kamuflere seg godt og bruke litt tålmodighet, samt litt list.
Plasser deg i nærheten av der fuglene normalt oppholder seg, det være seg en foringsplass, et vannhull, eller en fin vik med våtmarksfugler eller liknende. Du kan også lokke til deg fugler ved hjelp av lyd, noe som er kjent for de som driver med ringmerking.

Vis alltid hensyn til naturen og fuglene. I hekketiden må vi vise spesielt stor forsiktighet, og unngå å forstyrre fuglenes aktivitet. Reirfotografering var tidligere mye brukt, men er i dag noe vi bør unngå. På samme måte bør en ikke overdrive bruken av lyd i hekketiden, da dette kan påvirke fuglenes hekkeaktivitet.

 

Her ser vi en kamuflasje ved et våtmarksområde, laget av et enkelt og lett kamuflasjenett. Dette gir fotografen mulighet til å se fuglene oppføre seg normalt og uforstyrret,
og fuglene kan komme riktig nærme uten å ane uråd. Samtidig har fotografen godt utsyn over hva som skjer utenfor. Pass på å ha en skråning eller liknende i bakgrunnen, så ikke fuglene ser rett igjennom, og oppdager dine bevegelser.

 

 

 

 

 

4Til side 2- "Fotoutstyr"